Mar 2, 2017

Zakuvavanje

Šta god da posadite u bašti, pre ili kasnije odraste, sazri i bude ubrano. Neke plodove jedemo sveže, još dok smo u bašti, samo ih protrljamo o kraj majce ili nadlanicom, tek da skinemo onu zdravu letnju prašinu koja je pala po njima.  Neki dočekaju da postanu zimnica, a neki tek na brzinu naseckani i začinjeni, završe kao salata. 
Ovo je serijal tekstova o onima koji od našeg povrća naprave male ode radosti za naša nepca, remek dela na platnu naših trpezarijskih stolova i svakodnevno pokazuju koliko umetnosti, strasti i znanja ima u onome što mnogi nazivaju "samo kuvanje".  

Pravo iz svog lonca, ekipa Zakuvavanja :)


Dušan, Ivan i Nikola
Koliko dugo ste "u kuhinji", da li se bavite kuvanjem 100% vremena ili imate i neki  drugi, svakodnevni posao.
-          Kuvanjem se bavimo skoro 10 godina, I to nam je profesija, kada nismo na svojim poslovima smisljamo recepte za blog I isprobavamo iste, tako da nam je to može se reći životni poziv.
Kada je kuvanje za Vas postalo više od „redovnog kućnog posla“?
-          Tokom i posle srednje škole smo počeli da zaradjujemo od kuvanja, to jest od tezgarenja , tako da smo već tada formirali svest  o ugostiteljskom svetu i njegovim prednostima, tako da je za obojicu kuvanje veoma rano postalo više od svakodnevnog posla.
Punjene tikvice
Ko Vam je bio prvi „učitelj“? Ko Vam je glavni kritičar? Čijem sudu najviše verujete?
-          Glavni kritičari su ljudi oko nas, prijatelji i porodice. Njima najviše verujemo jer  nam daju najiskrenije kritike, uvek se trudimo da budemo otvoreni za svaku vrstu saveta , saradnje ili pomoći.
Gde se mogu pogledati Vaši  recepti? 
Na sajtu Zakuvavanje,  i društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter.
Azijska pileca krilca
Koliko daleko idete od tradicionalne kuhinje ovih krajeva? Da li isprobavate nove sastojke i načine prirpeme zbog lilčne radoznalosti, preporuke ili vidite i probate negde, pa poželite da i sami napravite?
-          Zanimljivo nam je da našim domaćim jelima pristupimo sa drugačije strane i pokušamo da izvedemo to na moderan način bez gubljenja ukusa i identiteta samog jela. U kuvanju smo sto posto tako da konstatno čitamo i otkrivamo nove stvari , koje poželimo da spremimo sa nekim našim malim  promenama.
Koliko povrća kupujete na pijacama i u radnjama a koiko gajite sami ili nabavljate od proverenih baštovana?
Čorba od crvenog kupusa i luka
-          Živimo u stanu i često po ceo dan nismo kod kuće tako da i nemamo prilike da gajimo svoje povrće, ali se maksimalno trudimo da sve sto koristimo bude kupljeno od malih preduzetnika , sa pijace ili iz proverenih piljara.
Da li primećujete razliku u ukusu, boji,  teksturi,... povrća koje se gaji u malim porodičnim baštama i onoga koje dolazi sa velikih poljoprivrednih dobara.
-          Naravno, razlika je očigledna. Paradajz iz supermarketa nikada neće biti sladji od paradajza iz domaćinske bašte, isti primer je za svo povrće. Kada je u pitanju porodična bašta, ljudi se trude da koriste što manje pesticida, da plod bude ne prskan i da bude što zdravije, naravno to daje pravi ukus i teksturu povrću, i naravno poneki nepravilan plod koji nas vraća u detinjstvo.
Šta od povrća najviše korstite u jelima (ne računajući začine)?
-          Uh teško pitanje, u principu koristimo dosta povrća, ali mislim da je naš fokus na domaće povrće , trudimo se da pratimo sezonu i kombinujemo sa dostupnim namirnicama.  Obožavamo da radimo sa pečurkama i korenastim povrćem.
Kikiriki erupcija brownies
Šta NIKADA ne biste iskombinovali
-          Ribu i sir :)
Koje povrće biste najviše voleli da Vam uvek bude dostupno, i  po svežini i po ceni. (Odgovor „SVE“ se ne računa : )
-          U Americi smo radili sa raznim povrćem, i najveći utisak su na nas ostavili Heirloom paradajz (paradajz ili bilo koje drugo povrće sa istorijskim poreklom, naš najbliži izraz je "staro povrće", prim. aut.) i šargarepe, zbog vibrantnih boja i različitih ukusa, svežih začina nikad manjka , korijander, lemongrass, bezbroj vrsta ljutih meksickih papričica, sve to želimo :)
Šta mislite, koje povrće će obeležiti Vašu kuhinju ove godine?
-          Paprika, patlidzan, prokelj, paradajz
Recept za umorne baštovane....? (Neki kratki brzi recept bilo čega što neki baštvoan može da spremi sebi na brzinu, posle celodnevnog boravka u bašti : )
- 1 kobasica, ljuta ili obična, po izboru seckana na kolutove, 
- pola crnog luka, 
- 1 čen belog luka, paprika, 
- 1 paradajz, šaka spanaća ili blitve. 
Staviti tiganj na jaču vatru, dodavati namirnice po redosledu, sa prženjem od 1 minuta izmedju namirnica, u medjuvremenu stalno probajte i začinjavajte po ukusu.  Kada sve bude ukrčkano , napraviti udubljenje na sredini tiganja i razbiti jedno jaje, poklopiti tiganj i pustiti da se jaje obradi na pari. Uživajte.

Hvala Tri kuhinjska musketara :)

No comments :

Post a Comment