Jan 5, 2016

Semenke za "Sudnji dan", 3. deo, "brzi"

Nisam neki ljubitelj brzih sorti i uvak imam problem kad me neko pita, koju ranu sortu imam i koju preporučujem. Praveći ovu kolekciju, išao sam za svim mogućim i nemogućim kriterijumima osim brzine donošenja plodova. Valjda poučen iskustvom iz poslednjih decenija, kad su prvi plodovi uglavnom bili crveno-okrugli + bezukusni, svesno ili nesvesno sam sa svih spiskova precrtavao varijetete koji su u sebi imali neki prefiks "ranih" sorti.

Ali, nekoliko se potkralo i verovatno bi bilo pametno imati ih u ovom odabiru za "dan posle" (i dalje pišem isključivo o paradajzu!). Novonastali uslovi bi verovatno bili dosta teški za standardne varijetete kojima treba preko 90 dana do zrenja.


Prvi koji mi pada na pamet je svetski poznat varijetet First in the field (u prevodu, "Prvi u polju"). Ovo ime je dato s razlogom, jer se plodovi pojave primetno prvi čak i u ovako šarenolikoj bašti kao što je moja. Zvanično, treba mu 55-60 dana od sadnje rasada u zemlju pa do prvih zrelih plodova. Prednost mu je nizak rast, ne treba mu potpora i ne treba zakidati zaperke. Takodje, prednost mu je i veća otpornost na većinu bolesti koje napadaju paradajz i vrlo ukusni plodovi. Mana mu je manji prinos i to što je determinantan, tj. rodi jednom u sezoni i kad oberete sve plodove, možete da uklonite biljku, nema berbe po nekoliko meseci.

First in the field
Drugi je još jedan što se stasom i glasom hvali da je brz, najbrži na svetu, Mormon's world earliest. Medjutim, u mojoj bašti se baš i nije pokazao po pitanju brzine. Dozreo je možda par dana pre Nyagousa kraj kojeg je rastao. Ali, s obzirom na to da konzervativni Mormoni ne daju ime nekom svom varijetetu tek tako, pretpostaviću da ga je lepota moje bašte zanela, pa je malo usporio sa rastom ;) Prvi put se pojavio pre 51 godinu, u sred buma  hibrida i opet ostao živ. Totalno klasični ukus, veličina, boja i oblik.

Mormons World's earliest
I dok su prethodni varijeteti nastali što slučajno, što jureći komercijalni efekat (da se što pre izadje sa prodajom), treći na ovoj listi je nastao iz čiste potrebe i ograničenja koja važe za sve nas na ovoj plavoj planeti. Iako ima 7-8 podvarijanti, najpoznatija je Subartic plenty, "polarni" paradajz nastao u Kanadi u uslovima kratke vegetacije, niskih temperatura i malo sunčanih dana. U takvim uslovima, imati BILO KAKAV paradajz je uspeh, a ovaj je sasvim pristojan, determinantan, sa vrlo ukusnim plodovima teškim oko 50 grama, malo većim od čerija. Pametnim sejanjem u dva talasa, od ovog varijeteta se mogu dobiti dve berbe, početkom leta i krajem leta. Treba mu oko 50-60 dana do zrenja ploda.

Subarctic plenty
Četvrti na ovoj listi nosi sa sobom i istoriju i poreklo i fantastičan ukus i zanimljivu priču i dobre gene i... ma sve. Iditarod red je slika globalnog sela - nastao na jednoj farmi u Australiji, ukrštanjem jednog ruskog varijeteta (Black from Tula), a dobio ime po najpoznatijoj trci saonica na svetu, na Aljasci. I još puno rodi i ima super ukus za oko 60 dana dozrevanja.  5 u 1!

Iditarod red
Poslednji u ovom izboru je veliko i prijatno iznenadjenje za mene u sezoni 2015. Naručio sam ga samo zbog imena koje lomi jezik, Bursztyn, mada nisam ništa znao o njemu. Ispostavilo se da je to "umereno brz" 400-metraš, sazri za oko 70 dana, ideterminantan, vrlo lepe boje i predivnog ukusa sa voćnom crtom. Osim divnog ukusa i izgleda, može da posluži i kao lepa glavolomka za one koji vole da se bave praćenjem nekih tragova kroz lingvistiku i istoriju. Da citiram sebe sa sajta www.manus.rs/biljke : "Malo svađe oko porekla - neki misle da je u pitanju Amber colored tomato, poreklom iz Rusije. U originalu, zove se Yantarnyi.  Bursztyn je poljska reč za jantar (amber, ćilibar). Ista reč se koristi i u Ukrajini i Belorusiji.  Odaberite sami ;)"

Bursztyn
I to je to, 5 brzih, hitrih, spretnih i srećnih varijeteta za onaj "dan polse" i otežane uslove  uzgoja. Imate neki drugi predlog? Javite. Ne zaboravite na ograničenje da izbor mora da bude iz onog što već imam, znači www.manus.rs/biljke, sajt na kojem možete naći sve navedene varijetete sa još nekim podacima o njima i više slika.

Sve delove serijala možete pogledati na ovim linkovima:
1. deo - Primitivni
2. deo - Normalni
3. deo - Rani
4. deo - Lokalni
5. deo - Veliki
6. deo - Egzotični

A moju kolekciju sa opisima i fotografijama na www.manus.rs/biljke i video kanalu na YouTube

Do narednog kuckanja,
Srdačan pozdrav

2 comments :

  1. Hvala za lepe zgodbe. In tudi za informacijo. Zakaj hocemo vedeti tudi kaj o zgodnjih sortah? Zato da bi sezono in s tem uzivanje paradiznika maksimalno podaljsali! Nasledje vprasanje lahko uganete: a boste opisali tudi zelo pozne sorte:-)? Lep pozdrav, Breda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvla za čitanje i komentar :)
      Kao što sam i naveo u tekstu, nisam sakupljao sorte po vremenu kad rode, ali se vremenom pokazalo da imam puno sorti koje sam brao do početka decembra u plasteniku. Pre svega mislim na sve "severnije" sorte, Ruske i "polarne - Crni Rus, Black from Tula, Hurma, Vladivostok,... jednom prilikom ću napisati i jedan prilog sa nekoliko tih sorti koje mogu da se beru ksno. i ono što me najviše iznenadilo, paradajz sa Azorskih ostrva, a koji sam mislio da sazri najbrže moguće, zri skoro 4 meseca nakon sadnje!?!? Što govori u prilog tome da to što je sorta blizu ekvatora, ne znači da će i brže sazreti. Napisaću, objaviću :)

      Delete