Jul 17, 2014

Voćni paradajz, "na oko".

Da Vam u ove vrele dane, u nekom lepom kafeu na obali mora/jezera/reke ponude naseckani ananas, dinju i malo limuna, verovatno biste pomislili na neku lepu voćnu salatu. Laganu. Osvežavajuću.

Ali, da u tanjiru umesto naseckanih sočnih komada voća vidite kriške paradajza, šta biste pomislili? Ali, iskreno :)

Paradajz je voće. To što su naša čula navikla da ga doživljavaju kroz salatu sa i bez sira, crnog luka, paprike (ljute ili ne), kečap, sokove koji se piju ili se koriste u kuvanju raznih čorbi, čorbe (sa knedlama, mmmmm),... to je naš problem. Botanički, paradajz je voće, višegodišnje, grmolika puzavica, rodjak bobičastom voću (maline, kupine, borovnica) ali i krompiru. To što se vlada USA dosetila kako da lupi porez tamo gde mu nije biolo mesta (pogledaj video ispod) ne menja činjenicu da je ovo voćka, nesrećnim spletom okolnosti gurnuta u povrćke (slično se desilo i lubenici koja je povrće, ali je svi smatraju i koriste kao voće).

Da se sad manemo i botanike i zakona - čekajući da grane u baštama otežaju od zrelih plodova, da pogledamo onu veseliju, sunčaniju i manje zvaničnu stranu paradajza i njegov odnos sa nekim voćkama.

Ono što sami možete videti i za šta vam nije potrebna nikakva zvanična potvrda od bilo koga - mnogi plodovi paradajza podsećaju na neke plodove voća.
 
Ako bi se tražila voćka koja svojim plodom najviše podseća na plod paradajza, onda bi to verovatno bila jabuka (ili obrnuto). Ova voćka je, svojim imenom, direktno učestvovala u prihvatanju paradajza, novog ploda pristiglog iz dalekog, Novog sveta. Okruglast, blago spljošten na polovima, 150-200g težak, crvenkast, žut, zelen,... opis ploda iz kojeg nemožete biti 100% sigurni da li se radi o jabuci ili paradajzu.
Novosadski jabučar
, jedno od retkih imena sorti za koje zna skoro svaki stanovnik ove zemlje.

Kruška. Jedan od "najzabavnijih" oblika paradajza koji postoje. Na žalost, u poslednje vreme često i vrlo pogrešno uplitan u priču o GMO. Žuta i Crvena kruška postoje (dokumentovano) još od prve trećine XIX veka, a  po nekim izvorima još od kraja XVIII veka, znači, nemaju nikakve veze sa GMO! U zemljama Zapadne Evrope i USA se poslednjih godina koriste u navikavanju dece da konzumiraju povrće.

Priča o kruškastim plodovima se ne završava na ove dve sorte. Zelena kruška dolazi iz Rusije, malo je veća od Crvene i Žute i ne toliko slatka. Velika žuta kruška za razliku od prve tri pomenute ne spada u cherry sorte, već ima plodove teške oko 100 grama. Krimska ruža, iz oblasti koja je nažalost, ovih dana mnogo više pominjana po oružanim sukobima koji se tamo dešavaju, roze boje, vrlo čvrsta i kad se zagrize, odaje utisak da ste zagrizli neku čvrstu voćku. Japanski crni trufele, koji iako u prevodu znači "tartuf", mnogo više liči na veliku tamno-braon krušku (inače, sorta poznata po krompirovom listu i po tome što gotovo nikada nema zaperke). U poslednje vreme, pojavljuje se i USA Brown pear, po izgledu slična JCT-u, ali nema  krompirov list i ukus je mnogo sličniji Carbonu.
Sve u svemu, kruškolikih koliko hoćete i svaki tanjir može da bude izuzetno zabavan.

Trešnja/višnja. Da se sad ne razbacujem procentima, ali verovatno najveći broj cherry sorti u većoj ili manjoj meri liči na ove dve poznate i popularne voćke. Crvene, žute, bele, tamne,... postoje trešnje ovih boja a postoje i sorte paradajza iste ovakve. Neke sorte paradajza su dobile i ime po ovom voću (Ciliegia - trešnjica).






Šljiva. Ne mogu da pomislim na šljivu a da ne zamislim predivni ukus starog tamno-crvenog šljivara, jedva čekam da dozri! Zajedno sa "trešnjom" i " jabukom", najzastupljenii oblik ploda paradajza. Od malih, cherry varijanti pa do plodova veličine 100-150g. Crna šljiva, Des Andes Orange, Old Ivory Egg, Thai Egg,... valjda gde nije bilo šljiva, dobijali su imena po jajima :) .





Limun. Kako god se zvao, Limun, Lemon tomato, Crystal lemon,... to su samo komercijalne varijacije jednog i jedinog "limunastog" pardajza iz Centralnog Sibira. Nepogrešivo prepoznatljiv oblik. Na žalost, divan oblik, boju i priličnu rodnost, ne prati i ukus - nije nešto posebno. Običan, čak dosta blaži od većine drugih starih sorti. Ali je atraktivan "za sve pare" i ako se ostavi u komadu, biće zvezda na svakom stolu.





Groždje. Nemačko Zlatno groždje, Zeleno groždje, Snow white cherry, Cherry Roma,... Ne samo da u imenu imaju reč "groždje" već i oblikom i rasporedom plodova na plodnim granama vrlo liče na grozdove. Uglavnom su to crvene, žute ili bele varijante "okruglastih" sorti groždja, ali ima i onih koji izduženim oblikom ploda i žućkasto-crvenom bojom ploda jako podsećaju na kod nas popularnu sortu groždja Afus Ali (Zlatno groždje, posebno). Crni koktel zna da izgledom podseti na grozd krupnog tamnog Hamburga. Da bi na ovaj ili onaj način opravdali ime ili izgled, sve sorte koje liče ili bar podsećaju na groždje spadaju u grupu cherry paradajza.


Banane. E to će malo teže proći. Iako sa vrlo direktnim imenima, Banana legs, Orange banana i sličnim, ovi plodovi ipak ne liče baš toliko na banane. Većina nema taj odnos dužina/debljina, niti su zakrivljene (tačnije, ne znam ni jednu sortu koja je tako "banana" zakrivljena). Više liče na sveće, pa bi se bolje uklopile sa Roman candle. Ali nema veze, ovde sam ih pomenuo zbog njihovih imena i neka ostane na tome :)

Sad bih mogao da nastavim, Green zebra liči na lubenicu, Bundevice su bundevice, Apricot (kajsija) više liči na breskvu,... i tako u nedogled. Bogatstvo oblika i boja paradajza je toliko da verovatno postoji bar jedna sorta koja liči na neko voće. Izgled je oku drag, ali ne puni stomak, šta je sa ukusom?

Pročitajte u drugom delu ove teme.

No comments :

Post a Comment